sâmbătă, 19 decembrie 2009

Ciulama din hribi

Hribul (Boletus edulis) este o ciupercă de pădure comestibilă, cu piciorul alb, gros şi cu pălăria brună-gălbuie. Această ciupercă are o aromă distinctă şi un miros plăcut. Are o concentraţie mare de apă în comparaţie cu alte ciuperci comestibile. (sursa Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Hrib)



Aşadar, având în vedere că în congelator stau multe pungi de hribi am decis să dau iama în proviziile de iarnă. La ce ger e afară, sigur a venit iarna.

                                         
Pentru o ciulama bună avem nevoie de hribi, ceapă, smânână, şi făină.
Călim ceapa în ulei de măsline (sau unt după preferinţe).
                                     
Adăugăm ciupercile şi mai punem şi apă, chiar dacă ele sunt de la mama natură mai apoase, şi le lăsăm să fiarbă.


Nu uitaţi să mai puneţi apă. Când sunt aproape gata, se iau 3 linguri cu făină peste care se toarnă apă rece şi amestecaţi bine. Apoi, adăugaţi peste ciuperci. Puneţi sare şi delicat (dacă vreţi).
                                     


Când vedeţi că s-a îngroşat sosul, daţi la o parte tigaia. Amestecaţi bine smântâna (nu dau cantităţi pentru că depinde de câte ciuperci aveţi) cu apă şi o puneţi peste ciuperci.




Acum amestecaţi bine şi mai lăsaţi un pic să fiarbă. Poftă bună!




4 comentarii:

Anonim spunea...

eh..imi aduce aminte de ciulamaua facuta de bunica cand eram copil. O bunatate! Sa te gandesti si la mine cand o degusti. Am incercat si eu cu ciuperci de sera dar nu e la fel de buna ca dea de bureti.

Monu spunea...

O sa ma gandesc la tine. Daca as sti cum ti-as trimite o portie prin curier rapid.

CamiWitt spunea...

Sarbatori fericite! Un Craciun linistit, sanatate. La multi ani! Cami

Monu spunea...

Cami, multumesc mult de tot de urari. Va doresc si voua un Craciun fericit.