sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Ciorbă de burtă

Aşadar, începem un an nou. Sperăm mai bun. Oricum PC e cu probleme aşa că mă descurc cu ce am.
Am auzit că e o adevărată tradiţie ca în primele zile ale noului an să se servească ciorbă de burtă. O fi aşa sau nu, noi am făcut ciorbă de burtă.

Am luat ceva oase, de preferat genunchi cu măduvă şi se pun la fiert.


Când apa începe să fiarbă şi se vede spumă la suprafaţă,

Aruncaţi apa. Umpleţi vasul cu apă curată şi lăsaţi oasele din nou la fiert. 

Cât lăsaţi să fiarbă oasele, eu le las câte 3-4 ore, admiraţi priveliştea. Ca de ex., nişte ghiocei care încep să răsară sfiossau o tufă de căpşuni care se vede de sub zăpada topită
 


O tufă de ceva flori (nici mama nu ştie ce sunt) care arată de zici că afară e alt anotimp şi nu iarna!Vă mai uitaţi cum fierb oasele apoi reveniţi la admirat natura. Mai departe, un copac fructifer înmugurit. Brrr! Dacă dă îngheţul...

Un trandafir înflorit pe care l-a prins gerul nepregătit

Şi în final, o cioară în vârf de copac. cracracraaa! mai sunt 6 ore până în 2010. :) Te pomeneşti că nu e o cioară!So, după 3 ore de plictiseală, timp în care oasele au fiert bine, zeama arată cam aşa.

Scoateţi oasele din vas, care vor arăta cam aşa, şi daţi-le la căţel dacă aveţiMorcovii, rădăcina de pătrunjel şi de păstârnac (adică albitură) curăţate, se dau prin răzătoare sau se taie mărunt.

 
Rădăcinoasele se pun în supă, alături de burta de vită (prefiartă şi gata tăiată). ATENŢIE: burta a fost ţinută în apă rece cu un pic de oţet.

 
Se adaugă 100 ml oţet şi sare. Se lasă la fiert, la flacără moderată, circa 1 oră.
Mai avem un pic şi terminăm. Pregătiţi 2 gălbenuşuri, pe care le amestecaţi cu 200 ml smântână şi 3 căţei de usturoi pisat (dacă vreţi puteţi pune mai mult).

 
 Le puneţi în ciorbă, amestecaţi şi mai lăsaţi să fiarbă vreo 10-15 minute. Se serveşte cu ardei iute. Cui ii place, mai poate pune în propria farfurie,  oţet, sare, piper, smântână. Poftă bună!  E greu?

Niciun comentariu: